Die moeder met vier kinderen, die altijd een kwartier voordat de bel gaat al op het schoolplein staat. De kinderen schoongewassen met de haren in de vlechten of in de gel. Zelf ziet ze er ook uitgerust, opgewekt en piccobello uit. Hoe krijgt ze dat toch voor elkaar? En dan die andere moeder. Altijd te laat. Als de bel al is gegaan zie je haar hollend met kind aan de hand uit de auto stormen om zo snel mogelijk bij het klaslokaal te komen. Daar wil ze de broodtrommel uit het rugzakje halen om erachter te komen dat die nog thuis op het aanrecht ligt. Het kind kijkt beteuterd. De slaap nog in zijn ogen. Een dwarse haarpluk recht op zijn hoofd.
Op wie zou je het liefst lijken?
Als jouw antwoord op deze vraag ‘moeder twee’ is. Dan kun je hier stoppen met lezen. Dan is dit blog niet aan jou besteed. Wil je op moeder één lijken, dan houd je hoogstwaarschijnlijk van structuur, ook al weet je misschien niet helemaal hoe je het voor elkaar moet krijgen. Lees in dat geval verder. Ik geef je zeven tips voor de perfecte ochtendroutine.
Tip 1: Leg je kinderen op tijd op bed
Huh? De tips zouden toch gaan over ochtendroutine? En nu gaat de eerste tip over het slapengaan. Toch geloof ik dat een soepele ochtendroutine begint bij uitgeruste kinderen. Een vaste bedtijd én een vaste tijd om op te staan, helpen daaraan mee. Het zorgt voor structuur voor je kind. Wat een goed tijdstip is om je kind naar bed te laten gaan? In de tabel hieronder zie je hoeveel uur een kind gemiddeld aan slaap nodig heeft per leeftijdscategorie. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan de ander, maar met deze tabel heb je een richtlijn. Als je in gedachten houdt hoe laat jouw kind ‘s morgens op moet staan, kun je met behulp van de tabel terugrekenen hoe laat je kind naar bed zou moeten gaan.
Tip 2: Kleren voor de volgende dag liggen klaar
Een flinke tijdrover in de ochtend, is het uitzoeken van kleren voor de dag. Door ervoor te zorgen dat de kleren al klaarliggen, hoeft er ’s morgens geen discussie meer plaats te vinden en hoeft er niet gezocht te worden naar missende kledingstukken die nog aan de waslijn hangen. Jij kunt die kleren als ouder uitzoeken en voor je kind klaarleggen, maar je kunt dit natuurlijk ook aan je kind overlaten en het ’s avonds nog even controleren. (Extra tip: Als je het uitzoeken van de kleding voor de volgende dag uitstelt tot vlak voor het slapengaan, dan komt het met tip 1 niet goed. Dus neem de tijd.)
Tip 3: Sta op tijd op
Ben je elke dag te laat? Dan heb je ’s morgens meer tijd nodig. Zet je wekker op een vroeger tijdstip en je hebt je winst binnen. Wat ‘op tijd’ opstaan is, is voor iedereen anders. Bekijk hoeveel tijd de ochtendhandelingen jou en je kinderen kosten en pas je tijd daarop aan. Leer ook je kinderen om op tijd op te staan (en geef zelf het goede voorbeeld). Een wekker voor je kind is een goed idee. Je kunt je kind leren dat hij of zij uit bed moet gaan op het moment dat de wekker gaat.
Tip 4: Leer je kind een vaste volgorde aan
Bedenk een vaste routine/volgorde waarin je kind de benodigde handelingen van de ochtend moet doorlopen. Wil je bijvoorbeeld eerst met elkaar ontbijten en laat je je kind daarna wassen, aankleden, tandenpoetsen en haren doen? Of moet je kind zich eerst aankleden als hij of zij uit bed komt? Als je een vaste volgorde instelt, is de kans het grootst dat je kind alle stappen doorloopt zonder er één te vergeten. Bij jonge kinderen ben je in de buurt en benoem je elke stap stuk voor stuk. Oudere kinderen kunnen meerdere stappen onthouden. En zeker als ze van jongs af aan in dezelfde volgorde zijn aangeleerd, zal dit weinig problemen opleveren.
De stappen die je kind moet doorlopen, kun je ook visueel maken met behulp van pictogrammen.
Tip 5: Laat je kinderen meehelpen
Moet ’s morgens de vaatwasser worden uitgeruimd, de ontbijttafel gedekt en ook weer afgeruimd, de broodtrommels gevuld, het fruit klaargemaakt en het drinken in de bekers? Geef je kinderen een taak die je opneemt in de vaste ochtendroutine. Zo ben je met elkaar verantwoordelijk en hoef jij als ouder niet alles alleen te doen.
Tip 6: Bijzonderheden op school voorbereiden
Heeft je kind een excursie of een creamiddag waarvoor zes wc-rollen een glazen potje en een paar oude sokken nodig zijn? Laat de voorbereidingen dan niet wachten tot de ochtend van de activiteiten. Dit kost je namelijk extra tijd terwijl je die in je vaste ochtendroutine niet hebt. Zorg dat je de benodigde materialen uiterlijk de avond van tevoren al in de tas van je kind hebt gestopt. Zo kan het niet worden vergeten en kost het je ’s morgens geen extra tijd.
Tip 7: Gaat het toch mis? Blijf kalm
Gaat je wekker niet af? Moet je kind (met schoenen en jas al aan) nog een grote boodschap doen? Ben je vergeten om de knutselspullen klaar te leggen en kom je daar ’s morgens om tien voor half negen achter? Tja, hoe goed we ook ons best doen, het zal af en toe weleens misgaan. Die moeder uit de inleiding, die bestaat niet. In elk geval niet 52 weken per jaar. Dus als het mis gaat, wees dan niet te streng voor jezelf. Haal een keer diep adem en bedenk dat het bij niemand perfect gaat.
En die laatste tip… Dat is een dikke note to self. ;)
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem gerust contact op. Ik help jou en je kind graag blij door de basisschool!