Blog

Van welke kant kijk jij?

Ken je die illustratie van een olifant waar mensen omheen staan? Iedereen bekijkt de olifant vanuit een ander perspectief. Iedereen trekt dan ook een andere conclusie. Het is maar net hoe je kijkt… Vanuit welk perspectief kijken ouders en leerkrachten naar elkaar?

De vrijwillige ouderbijdrage

In ons land is het onderwijs gratis. Dat houdt in dat je als ouders niets hoeft te betalen om je kind aan een volledig lesprogramma deel te laten nemen. Toch vragen basisscholen aan ouders om een vrijwillige bijdrage. Hoe dat zit, vertel ik je in dit blog.

Zo overleef je de tweede periode van thuisonderwijs. Vijf tips.

Vanaf vandaag zijn de basisscholen dicht. We mogen straks weliswaar kerstvakantie vieren, maar de tweede periode van thuisonderwijs is een feit. Als je er tegenop ziet, snap ik dat goed. Ik hoop dat ik je een beetje kan helpen met deze vijf tips.

Correct spellen doe je zo

Om ervoor te zorgen dat jouw kind foutloos woorden schrijft, is een aantal zaken belangrijk. Eén ervan is het bewustzijn dat bij elk te schrijven woord nagedacht moet worden. In dit blog deel ik een stappenplan dat daarbij helpt.

Zo wordt je kind een kei in spelling

Onze Nederlandse taal zit vol met moeilijke woorden. Het is dan ook niet gek dat veel kinderen spelling moeilijk vinden. Hoe kun je als ouder bijdragen aan het oefenproces? In dit blog leg ik je uit hoe je op een effectieve manier woorden kunt oefenen met je kind.

Het schoolbestuur

Als ouders heb je met je kinderen op school vooral te maken met de leerkrachten en de directie. Elke school heeft ook nog een bestuur. In veel gevallen blijft dat bestuur redelijk onzichtbaar voor de ouders. Toch heeft het bestuur een belangrijke positie; het bestuur is namelijk eindverantwoordelijk voor wat er op een school gebeurt. In dit blog leg ik uit wat een schoolbestuur is en doet.

Het samenwerkingsverband. Dit is het.

Heb je op school het begrip ‘samenwerkingsverband’ weleens horen vallen? De meeste ouders krijgen nooit met het samenwerkingsverband te maken en juist daardoor is het voor velen een vaag begrip. In dit blog leg ik je uit wat het samenwerkingsverband is.

Zo leer je jouw kind onder elkaar optellen en aftrekken

Het optellen en aftrekken van grote getallen lukt handig wanneer je ze onder elkaar zet. Wil je jouw kind met deze manier van rekenen helpen? Dan is het fijn als je weet hoe dit op school wordt aangeleerd. Ik leg het je uit in dit blog.

Rekenmaniertjes van vroeger. Achterhaald of toch niet?

Wat denk jij als je het rekenboek van je kinderen openslaat? Vraag je je ook weleens af of jouw trucjes ‘van vroeger’ niet veel effectiever zijn? In dit blog geef ik antwoord op de vraag: ‘Zijn die maniertjes van vroeger achterhaald? Of toch niet?’