Blog

Vijf tips om je kind te motiveren tot huiswerk

Ik heb kinderen gekend, ze zaten meestal in groep 3, die niet konden wachten tot het moment dat ze huiswerk zouden krijgen. Maar het plezier is er voor de meeste kinderen snel af. Huiswerk is een verplicht nummer. Sommige kinderen hebben er geen problemen mee, voor andere is het een ware strijd. En in dat laatste geval strijden de ouders vaak ongewild nog harder. Als je die frustratie kent, dan wil je graag antwoord op de vraag: ‘Hoe motiveer ik mijn kind tot het maken van huiswerk?’ Ik geef je vijf tips.

Een intern begeleider. Wat is dat eigenlijk?

Op de meeste basisscholen in Nederland werkt minimaal één intern begeleider. Voor sommige ouders is de intern begeleider een zichtbare persoon. Andere ouders krijgen (bijna) niet met de intern begeleider te maken en hebben soms ook geen idee wie deze rol op de school van hun kinderen vervult. Wat doet de intern begeleider eigenlijk? Ik vertel het je in dit blog.

Zo vergoot je de woordenschat van je kind

Als ouder kun je van grote invloed zijn als het gaat om het vergoten van de woordenschat van je kind. Ik geloof zelfs dat je dit thuis beter kunt dan dat ze dat op school kunnen. In dit blog vertel ik je hoe.

Positief opvoeden met beloningen

Opvoeden is een zoektocht: wanneer moet je gedrag begrenzen? Wanneer kun je het beter negeren? Op welke momenten is belonen het beste idee? Opvoeden doe je deels op je gevoel, deels vanuit ervaring. En soms doe je het helemaal verkeerd. Welkom bij de club.

In dit blog ga ik in op één aspect van opvoeden: belonen.

Dit is wat je als ouder moet weten over startgesprekken op school

Het nieuwe schooljaar is in een deel van het land van start gegaan. Misschien begint de school van jouw kinderen het nieuwe schooljaar ook wel met oudergesprekken? Lees in dit blog wat je erover moet weten.

Zo krijg je alles voor elkaar bij de leerkracht van je kind

Hoe communiceer je als ouder met de leerkracht van je kind? Heb je het gevoel dat er naar je wordt geluisterd of denk je dat de leerkracht je niet serieus neemt? Ik vertel je graag hoe je ervoor kunt zorgen dat je alles voor elkaar krijgt bij de leerkracht van je kind. ;)

Zo krijgt je kind de moeilijkste spellingregel onder de knie

Woorden schrijven zoals bomen en bommen, roken en rokken, laten en latten. Op de basisschool leren kinderen de regels van deze woorden vanaf groep 4. Toch blijven veel kinderen tot en met groep 8 fouten maken in de schrijfwijze. Het blijkt op de basisschool zo’n beetje de moeilijkste spellingcategorie van de Nederlandse taal te zijn. Tijd dus om haarfijn uit te leggen hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind deze regel gaat beheersen.

Vier tips voor gezond beeldschermgedrag

Gamen, televisiekijken, berichten checken op de telefoon… Hoeveel tijd kijkt jouw kind per dag naar een scherm? In dit blog geef ik je vier tips voor gezond beeldschermgedrag.

Zes eenvoudige stappen om je kind te leren klokkijken op de digitale klok

In dit blog leg ik je uit hoe je in zes eenvoudige stappen jouw kind kunt leren klokkijken op de digitale klok. Dit is een vaardigheid die op de basisschool vanaf groep 5 wordt aangeleerd.