Startgesprek, ouder-vertelavond, kennismakingsgesprek… Onder verschillende noemers heb ik hem al voorbij horen komen. Het gaat in elk geval om een gesprek aan het begin van het schooljaar waarbij ouders, leerkracht en in veel gevallen ook het kind met elkaar om tafel gaan. Dit is wat je er als ouder over moet weten.

Een goed begin is het halve werk

Steeds meer scholen starten het schooljaar met kennismakingsgesprekken. Geen collectieve avond meer waarop alle ouders worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het nieuwe schooljaar. In plaats daarvan individuele gesprekken. Deze gesprekken zijn bedoeld om een goede start te maken met elke ouder. Het gaat vooral om het bouwen aan relatie, zodat het schooljaar direct kan beginnen met een positieve samenwerking.

Ouderbetrokkenheid

De kennismakingsgesprekken zijn ontstaan uit het groeiende besef dat samenwerking tussen ouders en school enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Een goede samenwerking kan alleen met een basis van vertrouwen. Bouwen aan die vertrouwensband, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Waar hebben we het over?

De inhoud van het gesprek varieert per ouder en per leerkracht. Met elkaar wordt de inhoud vorm gegeven. Als ouder kun je daarom van tevoren nadenken over wat jij aan bod wilt laten komen. Wat wil je bijvoorbeeld dat de nieuwe leerkracht weet over jouw kind? Welke afspraken zou je willen maken? Je kunt ook samen met de leerkracht de verwachtingen over en weer bespreken.

Hoe bereid ik het gesprek voor?

Op sommige scholen krijgen ouders van tevoren een vragenlijst of een agenda met gespreksonderwerpen. Dit kan helpen om je voor te bereiden op het gesprek. Sommige ouders worden er juist zenuwachtig van. Ze vragen zich af of zij nu ineens het gesprek moeten gaan leiden. Hangt het gesprek nu helemaal af van wat zij gaan zeggen? Geen zorgen. Het kan helpen om te bedenken dat het doel van het gesprek vooral ‘elkaar leren kennen’ is. Dus: een gezellige en ontspannen kennismaking. Vertel bijvoorbeeld eerst hoe de vakantie is geweest. Dan loopt het gesprek vanzelf.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem gerust contact op. Ik help jou en je kind graag blij door de basisschool!