Geen zorgen om het niveau van je kind

De basisscholen gaan weer open. Opnieuw vliegt de term ‘achterstand’ je om de oren. Daar word ik een beetje moedeloos van. Toen in april de basisscholen weer opengingen, schreef ik daar een blog over. Lees hier waarom je je geen zorgen hoeft te maken om het niveau van je kind.

De positieve selffulfilling prophecy

Onlangs las ik een artikel waarin een huisarts vaststelde dat, door het onderwijs op afstand, een hele generatie lager uit gaat stromen en minder kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Wauw, hoe negatief kun je het stellen. Als we dit verwachten en uitspreken… dan is de kans groot dat het ook gaat gebeuren. De selffulfilling prophecy. Ken je die? Zullen we die eens positief keren? Want dat kan ook!

Positieve verwachtingen

Uit zoveel onderzoeken blijkt dat kinderen hoge en positieve verwachtingen waarmaken. Ze hebben een omgeving nodig met volwassenen die in hen geloven. In het boek Ik kies voor mijn talent (bijlage bij de Toolbox voor jong talent van Luk Dewulf, Peter Beschuyt en Els Pronk) wordt dit mooi beschreven als ‘de positieve illusie’. Wanneer je als ouders hardop (zo hard dat je kind het hoort) droomt over je kind, zal je kind groeien door deze goedkeuring, positieve aandacht en complimenten. Een positieve illusie is het dromen van een positief toekomstbeeld. Het enige wat je ervoor nodig hebt is vertrouwen in je kind. Vertrouwen in wat je kind met zijn of haar talenten kan bereiken. Vertrouwen dat wat nu nog niet is, wel kan komen.

Zeg bijvoorbeeld:
‘Carina is altijd zo’n doorzetter! Wat zij wil bereiken, zal ze zeker bereiken.’
‘Joost heeft altijd oog voor zijn omgeving. Hij is nu al van betekenis voor zijn vrienden. Moet je je voorstellen wat hij nog zal gaan uitdragen in zijn leven.’
‘Joris is zo creatief. Ik ben benieuwd met welke oplossingen voor problemen hij ons nog gaat verrassen.’

Laten we…

Laten we ons bewust zijn van deze enorme vrijheid: dat we kunnen kiezen hoe we op onze omstandigheden reageren.
Laten we naar onze kinderen kijken vol hoop en verwachting.
Laten we de talenten van onze kinderen benoemen en hen prijzen voor de mooie mensen die zij zijn.
Laten we hen bemoedigen, door hen te leren dat ze kunnen worden wat en wie ze willen zijn.
Laten we hen leren dat wie ze zijn niet afhangt van wat anderen van hen zeggen.
Laten we hen leren dat het de grootse verspilling is om jezelf te vergelijken met anderen of om jezelf te vergelijken met een norm.
Laten we hen leren dat wie zij zijn genoeg is.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem gerust contact op. Ik help jou en je kind graag blij door de basisschool!