Waarom je fantastisch bent als zeurmoeder!

Regelmatig ontvang ik op school moeders in mijn kantoor met een vraag, zorg of probleem. (Ja, het zijn echt altijd moeders, nooit vaders.) Ze excuseren zichzelf bij voorbaat: ‘Sorry hoor, ik wil geen zeurmoeder zijn!’ Of in de loop van het gesprek, wanneer ik aangeef dat ze hun vraag het best bij de leerkracht van hun kind kunnen neerleggen: ‘Maar ik wil geen zeurmoeder zijn.’
Voel jij je ook een zeurmoeder? Mooi. Lees vooral verder. Ik leg je uit waarom je fantastisch bent en waarom je vooral nog een schepje bovenop je zeurmoederschap moet doen.

Zeurmoeder, je bent fantastisch!

Moeders die zich een zeurmoeder voelen, zijn in de regel helemaal geen zeurtypes. Het zijn vrouwen die het beste willen voor hun kind. Als ze merken dat het leerproces van hun kind niet zo lekker loopt, hun kind terneergeslagen thuiskomt of het op school om een andere reden niet helemaal goed gaat, dan willen ze daar iets aan doen. En dat is fantastisch! Alle kinderen verdienen zo’n moeder. Want als je moeder niet voor je opkomt, wie dan wel?

Leerkrachten zitten op jou te wachten

De drempel om naar school te gaan en de zorg of vraag bij de leerkracht neer te leggen, lijkt soms toch best hoog. Diezelfde moeders die het beste voor hun kind willen, willen namelijk ook vooral de leerkracht niet tegen het hoofd stoten. ‘Ze zien me aankomen… Kom ik weer over mijn kind.’ Dat voelt soms als zeuren. Maar ik kan je garanderen: leerkrachten willen net als jij ook het beste voor jouw kind. En hoe beter zij weten wat er in jouw kind omgaat, hoe sterker ze daarop in kunnen spelen. Leerkrachten zitten er juist op te wachten dat ouders hen vertellen wat er speelt.

Samenwerken met de leerkracht van je kind

Ga naar een leerkracht toe en deel hoe jouw kind school ervaart. Zo geef je de leerkracht de ultieme kans om met jou als ouder samen te werken. Onderzoek wijst uit dat kinderen, waarvan ouders en leerkracht samenwerken, beter leren. Jij als ouder kent je kind het best. Je hebt dus waardevolle informatie over je kind. Deel deze informatie vooral met de leerkracht!

Gratis inzicht in je kind

Jouw kind is niet de enige in de klas. De leerkracht probeert alle kinderen zo goed mogelijk te kennen en hen te bieden wat ze nodig hebben. Dat is een hele klus. De leerkracht kan onmogelijk alles zien, alles analyseren en alles juist interpreteren.
‘Ja, zie je wel!’ zullen sommigen nu denken: ‘Er is al zoveel werk te doen, dan zit die leerkracht toch niet op mij te wachten!’ Maar juist wanneer je in gesprek gaat met de leerkracht, help je hem of haar. De leerkracht hoeft het wiel nu tenslotte niet helemaal zelf uit te vinden. Jij geeft gratis inzicht in je kind. En dat is waardevol. Steeds als jij iets vertelt over jouw kind, zorg je dat de aandacht van de leerkracht op jouw kind wordt gericht. Nee, dat is niet egoïstisch. Zo help je de leerkracht om te zien wat nodig is. Dus… waar wacht je nog op? Doe je kind en de leerkracht een plezier en stap erop af!

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem gerust contact op. Ik help jou en je kind graag blij door de basisschool!