Daar gaan we weer… Vanaf vandaag zijn de basisscholen dicht. We mogen straks weliswaar kerstvakantie vieren, maar de tweede periode van thuisonderwijs is een feit.

Tijdens de eerste periode van thuisonderwijs heb ik grote verschillen tussen scholen gezien. Op de ene school kregen de leerlingen een stapel (werk)boeken mee naar huis en mochten de ouders en leerlingen het samen verder uitzoeken. Op andere scholen werden de leerlingen de hele dag online verwacht en organiseerde de leerkracht via het digitale scherm aan één stuk door digitale lessen. En dan zat daar natuurlijk nog van alles tussenin. Ik hoop, en neem eigenlijk ook wel een beetje aan, dat onderwijzend Nederland geleerd heeft van de eerste lockdown. Schoolklassen hebben, ook op afstand, de coaching van de leerkrachten nodig. Dat is wel duidelijk. In welke mate jouw kind die begeleiding ook daadwerkelijk zal krijgen, weet ik niet. Ongetwijfeld wordt er ook deze keer een groot beroep gedaan op jou als ouder. Alweer. Dat is pittig. Als je er tegenop ziet, snap ik dat goed. Ik hoop dat ik je een beetje kan helpen met deze vijf tips.

Tip 1: Leg de lat niet te hoog

Hoewel er weer veel van je gevraagd wordt als ouder, is het goed om te beseffen dat jij niet de leerkracht van je kind bent. En dat hoef je ook niet te worden. Als het je niet lukt om steeds uitleg te geven en bij te sturen, is dat niet erg. Daar is de leerkracht voor. Ook op afstand. Ja, dat is best lastig. En nee, de leerkracht is niet continu bereikbaar. Maar dat is hij/zij in de klas ook niet. Ook daar moeten kinderen omgaan met uitgestelde aandacht. Als je kind thuis dus even moet aanmodderen of moet wachten op hulp, is dat niet erg. Het helpt om dit te benoemen naar je kind: ‘Ik kan je niet steeds helpen want ik heb ook mijn eigen werk. In de klas zit de juf of meester ook niet de hele tijd naast je om je te helpen. Probeer het nog maar even zelf.’
Leg de lat niet te hoog. Voor jezelf niet. Voor je kind niet.

Tip 2: Wees lief voor jezelf

Als je én thuis moet werken én je kinderen de hele dag thuis hebt én je hen moet helpen met schoolwerk én de opvoeding en het huishouden allemaal doorgaan…. wordt er wel heel veel van je gevraagd. Wees daarom een beetje lief voor jezelf. Gun jezelf een wandeling alleen, een extra stukje chocola of een spa-momentje in de badkamer. Doe af en toe iets waar je blij van wordt. Dat geeft je veerkracht om er weer tegenaan te kunnen.

Tip 3: Maak een dagplanning

Een dagplanning geeft duidelijkheid. Zowel voor jou als voor je kind(eren). Het voorkomt dat je kind steeds aan jou vraagt wat er nu moet gebeuren. Het beperkt het aantal momenten waarop jij moet bijsturen. Wat er op de planning komt, is onder andere afhankelijk van wat de school van jouw kind verwacht. Als je eerst de instructies van de school afwacht voor wat betreft de taken en online lestijden van je kind, dan kun je daar omheen plannen. Bepaal hoe laat jullie opstaan en wanneer de maaltijden zijn en zorg daar omheen ook voor momenten van ontspanning.

Tip 4: Zorg voor voldoende ontspanning

Ook op school hebben kinderen pauze, doen ze een spelletje, gaan ze gymmen en spelen ze buiten. Dit soort activiteiten geven ontspanning en zijn ontzettend belangrijk. Ondertussen zijn ze ook super leerzaam, want spelen zorgt voor creativiteit en stimuleert sociale vaardigheden en nog zoveel meer. Plan het dus ruimschoots in op de dagplanning van je kinderen. En als het even lukt, doe dan zelf een ontspanningsronde mee.

Tip 5: Tel je zegeningen

‘Tel je zegeningen.’ Dat staat geschreven op het krijtbord dat in onze keuken hangt. Het herinnert me eraan dat er zoveel om me heen is om dankbaar voor te zijn. Door me te richten op wat wél goed gaat, wat wél kan, wat wél mag, voel ik me direct al meer ontspannen en gelukkig. Juist in een periode waarin er veel van je gevraagd wordt en de moed je soms misschien in de schoenen zakt, is zo’n simpele waarheid essentieel: tel je zegeningen! Misschien had ik met deze tip moeten beginnen. 😊 Al het andere is bijzaak.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem gerust contact op. Ik help jou en je kind graag blij door de basisschool!